Yalnız başına yolculuğa çıkarken üzerinde düşünülmesi gereken birkaç şey var. Eşyalarını tek başına taşıyacağın için, valiz hazırlamak da bu önemli konulardan birisi. Bu konuda oldukça zekice davranmalısın.
İster bir şehir kaçamağı, vahşi doğa seyahati veya sırt çantasıyla kıta çapında bir gezi olsun, nereye gittiğin ve nasıl seyahat etmeyi sevdiğin fark etmeksizin, yalnız seyahatini en iyi şekilde değerlendirmek için valiz hazırlamak üzerine çeşitli evrensel ipuçları bulunuyor. Swedish Nomad ve Alien Chris seyahat bloglarının arkasındaki profesyonel gezginler, zekice valiz hazırlamak konusunda sırlarından bazılarını bizimle paylaşacak. Okumaya devam et ve not almaya hazırlan.
İlk yalnız seyahatinde nereye gitmen gerektiğini bilmiyor musun? Yalnız gezginlere hitap eden bu turistik yerlerden ilham alabilir ve yalnız gezginler için olmazsa olmaz ipuçlarına göz atabilirsin.
İhtiyaçlarına uygun bir seyahat çantası bul
Her şeyden önce yanında hangi seyahat çantasını götüreceğine karar vermelisin. En kullanışlı çantayı bulmak için, yanında götürmek istediğin eşyaları, seyahatinin ne kadar süreceğini ve nereye seyahat ettiğini göz önünde bulundurmalısın.
Kişisel rahatlık, yerleştirme düzeni ve taşıma kolaylığı açısından valiz öne çıksa da, vahşi yaşam alanlarında sırt çantalı geziler veya yürüyüşler yapmayı planlıyorsan yanında valiz getirmenin bir mantığı olmayacaktır.
Valiz seçerken göz önünde bulundurman gereken kriterler; boyut, ağırlık, özellikler (tekerlekler, genişletilebilirlik ve bölmeler gibi), dayanıklılık ve fiyattır. Doğru sırt çantasını seçerken de boyutunu, iskelet yapısını, içine eşyalarını üstten mi önden mi koymak istediğini, destek özelliklerini, ağırlığını ve işlevselliğini göz önünde bulundurmalısın.
Karışık olarak giyebileceğin, birbirlerine uyan giysiler seç
Çantanı hazırlamaya başladığında sloganın birbirlerine uydurabileceğin kıyafetler olmalı. Eğer hafif seyahat etmek istiyorsan, sadece birlikte giyilebilen takım diyebileceğimiz kıyafetlerden kesinlikle uzak durmalısın. Onun yerine farklı ortamlarda giyebileceğin ve diğer kıyafetlere uydurabileceğin tişörtler ve bu tarzda diğer basit kıyafetler tercih etmelisin.
Ancak belirli bir kıyafet gerektiren herhangi bir aktivite planladıysan, bunların kıyafet kurallarını da unutmamalısın. Örneğin, dini yerleri ziyaret etmek istiyorsan omuzlarını ve bacaklarını örtmelisin. Kadınlar bunu “sari” veya “sarong” ile kolayca halledebilirken, erkekler için de hafif bir pantolon işi görecektir.
Valiz düzenleme kutuları
Çanta hazırlarken kullanılan bu kutular, valiz düzenleme yardımcılarının en uç noktasıdır. Bunlar en basit tabirle farklı boyutlara sahip çok hafif keselerdir. Sadece yer tasarrufu sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda kıyafetlerini düzenlemene de yardım ederler; böylece yeni bir çift çorap bulmak için tüm çantanı boşaltmak zorunda kalmazsın.
Eğer şu anda bunlardan kullanmıyorsan, çeşitli boyutlarda iki veya üç düzenleme kutusu almanı öneririz. Çorapların ve iç çamaşırların için küçük bir tane; gömleklerin, tişörtlerin, üst kıyafetlerin, şortların ve hafif pantolonların için de büyük veya orta boyda bir tane alabilirsin.
Eagle Creek’te çeşitli boyutlarda, renklerde, desenlerde ve setler halinde düzenleme kutuları bulabilirsin.
Ağır kıyafetlerini üzerine giy
Aslında düşününce kulağa çok basit geliyor ama havalimanına tişört ve şortla gidip, çantasında ceket ve kot pantolon taşıyan ne kadar insan olduğunu bilsen şaşırırdın. Seyahat ettiğin yerdeki hava sıcaklığı ne olursa olsun, akıllıca davran ve en ağır kıyafetlerini çantanda taşımaktansa üzerine giy. Bu şekilde hafif seyahatin yeni boyutlarını keşfedebilirsin!
Kabin bagajı olarak bir sırt çantası kullan
Bu harika bir seyahat taktiği, çünkü kabin bagajı olarak sırt çantası kullanan gezginlerden havalimanında çantalarını tartmaları nadiren istenir. Seyahat noktana ulaştığında ise sırt çantaları günlük geziler için de kullanılabilir.
Sırt çantaları ayrıca diğer el çantalarından da daha hafiftir, böylece ağırlıktan da biraz tasarrufun olur. Çifte kazanç diye buna denir!
Eğer eşyalarının güvenliğinden endişeleniyorsan, sırt çantanın etrafına sararak kilitleyebileceğin telden bir file olan Pacsafe sırt çantası koruyucusu satın almayı da düşünebilirsin.
Boşlukları değerlendir
Yalnız bir gezgin olarak tabii ki sana yardım eli uzatacak pek çok gezginle tanışacaksın ama konu bir yerden başka bir yere yolculuk olduğunda büyük ihtimalle yalnız başına uçacaksın. Bu yüzden, çantanı daha kolayca taşıyabilmek için olabildiğince küçük olmasını sağlamalı ve bunun için de en ufak bir boş yeri bile değerlendirmelisin.
Çantanda pratik bir şekilde kullanabilecek pek çok ufak boş yer var. Örneğin ayakkabılarını ele alalım – bunlar küçük bir şişe, iç çamaşırı veya diğer ufak eşyalar için harika bir saklama alanı olarak kullanılabilir. Çantanı bir yapboz olarak düşünmeli ve her şeyi stratejik bir şekilde sığdırmaya çalışmalısın.
Katla ve rulo yap
Çanta düzenleme kutuları kullanıyor olsan bile klasik katlama ve rulo yapma tekniği hala akla uygun bir yöntemdir. Kıyafetlerinde daha az kırışıklık olur ve yerden de daha fazla tasarruf edersin. Rulo yaparken kıyafetlerini germeyi unutma ve olabildiğince sıkı sarmaktan da hiç korkma.
Paranı ve kredi kartlarını güvenceye al
Yanında bir arkadaşınla seyahat ederken parayı ve kredi kartlarını aranızda bölüşmeniz oldukça doğal. Yine de, kendi başına seyahat ederken parayı ve kredi kartlarını farklı yerlere koymak, cüzdanının aniden buharlaşması durumuna karşı bir gerekliliktir. Paranın en büyük bölümünü kıyafetlerinin altındaki bir para kemerinin içinde saklamanı ve cüzdanına sadece bir günlük nakit ihtiyacını koymanı şiddetle öneriyoruz.
Ayrıca, ayakkabı, çorap veya sutyen gibi üzerindeki zor ulaşılabilen bir yere acil durumlar için bir miktar para saklamayı da düşünebilirsin.
Her şeyi çantana koy, sonra yarısını çıkar
Deneyimli bir gezgin değilsen, muhtemelen çantanı gereğinden fazla dolduracaksın. Gardırobundaki kıyafetlerin yarısı için “ah, buna kesinlikle ihtiyacım olacak” diye düşünmen çok kolay, ancak gerçekten önemli bir kullanım alanı olmayanları muhtemelen kullanmayacaksındır.
Çanta hazırlamak konusunda iyi bir tavsiye de, ihtiyaç duyacağını düşündüğün her şeyi alıp, düzgünce yatağının üzerine koymak ve yarısını veya çok da istek duymadıklarını aralarından çıkarmaktır. Çantana koyduğun her bir eşyanın önemli bir görevi olmalı; eğer yoksa, yanında taşımana da gerek yoktur.
Çantana mikrofiber bir havlu koy
Bu seyahatlerin için harika ve ucuz bir yatırım ve neredeyse her durumda da işine yarayacaktır. Mikrofiber havlu daha az yer kaplar ve daha çabuk kurur. Ayrıca pamuktan üretilmiş normal havlulara göre daha kolay katlanılıp rulo yapılabilirler. Plaja götürebilir, duş aldıktan sonra kullanabilir, hatta su ve ıslanmayı kapsayan her şeyde kullanabilirsin.
Sırt çantanla geziye çıktıysan veya havlular için zaman zaman küçük bir ücret istenebilen (o da eğer bulabilirsen) ucuz hostellerde konaklıyorsan bu ipucunun altın değerinde olduğunu fark edeceksin.
İyi bir kozmetik çantası ve kaliteli kozmetik ürünler al
Konu kozmetik ürünlerine geldiğinde kalite ve işlevsellik anahtar faktörlerdir. İşlevsel bir kozmetik çantasına (bolca gözü olan) sahip olmak düzenli olmana yardımcı olacak ve ayrıca kayıtlı bagajında yer tasarrufu yapmanı sağlayacaktır. Bazı kozmetik çantalarının içinde küçük bir ayna bile bulunabiliyor ve ayrıca katlanabiliyorlar.
Uzun yolculuklara çıkıyorsan ve kayıtlı bagajının olacağını da biliyorsan, şampuan, saç kremi ve duş jelini büyük şişelerde aldığından emin ol. Daha da iyisi, üçü bir arada ürünlerden de satın alabilirsin. Bu ürünleri yanında getirerek, hem paradan tasarruf eder hem de sevdiğin bir ürünü kullanmış olursun. Tabii ki çoğu otel ve hostel bunları misafirlerine sunuyor ama çoğunlukla kaliteleri düşük oluyor ve ne sen ne de çevre için faydalı ürünler olmuyorlar.
Acil durumlar için
Kimse kazalar veya en kötü senaryolar için plan yapmayı sevmez ama tek başına seyahat ederken nelerin ters gidebileceği hakkında düşünmek doğru bir davranıştır. Özellikle de çevrende birisinin olacağına güvenemeyeceğin yerlerdeyken… Eczane alışverişine çıkarak biraz ağrı kesici, büyük yara bantları, göz damlaları, multivitaminler ve düzenli olarak evinde bulundurduğun neler varsa satın alabilirsin. Eğer kötü bir şeyin olacağı varsa, en azından hazırlıklı olursun.
Ayrıca, cüzdanında acil durumlarda ulaşılmasını istediğin kişinin bilgilerini içeren bir kart bulunduğundan da emin ol. Bu sayede, cep telefonunu veya dizüstü bilgisayarını kaybetsen bile ailen ya da arkadaşlarına hala ulaşabilirsin.
Seyahatlerine biraz daha güven katmak için, yanında acil durumlarda dikkat çekmene yarayacak bir düdük veya kişisel bir alarm da taşıyabilirsin.
Yanına taşınabilir şarj cihazı (power bank) al
Yalnız başına ücra yerlerde seyahat ederken olabilecek en kötü şeylerden biri de şarjının azalmasıdır. Tabii ki arada bir kaybolmak eğlencelidir ama belirli bir programa göre hareket ediyorsan ve yolunu bulman gerekiyorsa veya en azından sevdiklerini nerede olduğuna dair haberdar etmek istiyorsan, pil ömrü büyük öneme sahiptir.
Yanında mutlaka taşınabilir şarj cihazı bulundur, böylece telefonunda her zaman yedek şarj olmuş olur.
Bagaj tartısı kullan
Sonuncu ama yine de aynı derecede önemli bir konu ise yanında bagaj tartısı taşıman. Hem pahalı değiller hem de el bagajın ve kayıtlı bagajın için ağırlık aşımı ücreti ödemekten endişelenmemeni sağladıkları için faydalılar. Bazı havayolları gerçekten ciddi aşım ücretleri uyguluyorlar, bu yüzden havalimanına hazırlıklı gelmek önemli bir maliyetten tasarruf etmeni sağlayacaktır.
Daha fazla ipucu ve püf noktası
- Bir sonraki seyahatine hangi seyahat yardımcısını götürmen gerektiğini bul
- Uçuşun için fazladan para ödemekten nasıl kurtulabileceğini öğren
- Ünlü gezginler Swedish Nomad ve Alien Chris’in maceralarını takip et