Güncelliğini daima koruyan kayak tatili, seneler geçtikçe daha çok kişinin ilgi alanına girmeye başladı. Kayağın yanı sıra snowboard, heliski, kar raftingi, snowkite gibi kış sporları da özellikle genç kesimin son yıllardaki favorilerileri arasında. Türkiye’nin en iyi kayak merkezlerini kış sporları tutkunları için derledik.
Serbest Kayak
Klasikten vazgeçemeyip serbest kaymayı tercih edenler için hiç şüphesiz en önemli nokta pist uzunlukları ve zemin kalitesidir. Her ne kadar Türkiye’de kayak tatili denilince ilk akla gelen Uludağ, yedi pistiyle bu ihtiyaca tam cevap verse de, alternatif noktalara da mutlaka göz atmak gerekiyor.
Zigana Kayak Merkezi, hem temiz havasıyla hem de mükemmel doğasıyla insana rüyada gibi hissettiren bir kayak tatili sunuyor. Zigana Geçidi’ne 3 km uzaklıktaki kayak merkezi, 1900 metre ila 2500 metre arası yükseklikte yer alıyor. Kar sezonunun aralık- nisan ayı arasını kapsadığını da göz önüne alırsak kayak tutkunlarına neredeyse yılın yarısı boyunca spor yapma imkanı sunulduğunu söyleyebiliriz. Yaz aylarında yöreyi ziyaret edenler için ise çim kayağı yapma imkanı sunuluyor. 661 metre uzunluğundaki merkezde bir adet konaklama tesisi de bulunuyor. Her türlü kayak malzemesinin kiralanabildiği Zigana Kayak Merkezi’nde isteyenlere deneyimli kayak eğitmenleri eşliğinde ders verilebiliyor.
Son yılların gözbebeği Ayder Yaylası da yine kayak severlerin uğrak noktası. Ayder Yaylası’nda özel olarak bulunan bir kayak parkuru yok. Ancak kısa mesafeli bir lift sayesinde doğal parkurlarda kayan birçok kişi oluyor. Ayder’de birçok konaklama seçeneği var, buna rağmen kışın sadece birkaç tesis açık oluyor. Bu nedenle yola çıkmadan önce rezervasyon yaptırmakta fayda var.
Ilgaz Dağı Kayak Merkezi ise Kastamonu’da yer alıyor ve mütevazı görünüşüyle “butik” sıfatını tam anlamıyla hakediyor. Merkezde üç adet pist ve alıştırma sahası bulunuyor. Telesiyej ve teleskiler pistlerde hizmet verirken, yakınlığı nedeniyle Safranbolu gibi haftasonu ziyaret edilebilecek merkezleri de gezme imkanını yabana atmamak gerekiyor.
Snowboard
Snowboard, ülkemizde kayaktan sonra en çok tercih edilen kış sporu olarak nitelendiriliyor. Özellikle üniversiteli kesimin ilgisini çeken snowboard, aslında bir adrenalin sporu olarak da tanımlanabilir.
Kristal kar özelliğiyle bilinen Sarıkamış, snowboardcular için en uygun pistlerden biri. Sarıkamış’ta ilk etap yumuşak eğimli olduğundan snowboard’a yeni başlayanlar için uygun bir zemin oluşturuyor. İkinci etap ise snowboard’u ileri derecede yapanlar için öneriliyor. Çamlarla kaplı Sarıkamış bölgesi, aslında tüm kış sporları için önemli bir merkez. Kasım ayından başlayıp nisan ayına kadar olan zamanlarda Sarıkamış, snowboard severler için en uygun atmosferi sunuyor.
Kartalkaya’da ise 13 pist bulunuyor. Türkiye’nin en büyük kayak merkezlerinden olan Kartalkaya’da snowboard’a yeni başlayanlara genellikle Resuldede pisti öneriliyor. Ardından gelecek pist önerileri için ise bölgedeki kayak eğitmenlerine danışılabilir. Üç metreye ulaşan kar kalınlığına sahip olan Kartalkaya’da, sadece snowboard’a özel bir alan da bulunuyor. Bu alana yeni ilgi duymaya başlayanlar için Kartalkaya’da eğitmenler ders veriyor. Ayrıca malzemeler istenirse kiralanıyor, istenirse de satın alınabiliyor.
Özellikle snowboard severler için bulunmaz nimet olan doğal pistlerin bulunduğu Palandöken, yine Doğu Bölgesi’nin soğuk kış aylarının kış sporlarına olan muhteşem etkisini bir şekilde yansıtıyor. Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından tescilli bir pistin de yer aldığı Palandöken’de kar kalınlığı 60-120 metre arasında değişiyor. Erzurum il merkezine oldukça yakın olan Palandöken’de dileyenler kayak merkezi yerine şehir içinde konaklayabiliyor. Aralıktan mayıs ayına kadar kış sporlarının merkezi olan Palandöken, 3200 metrelik zirveyle tüm kış sporlarının yapılabildiği ender noktalardan.
Heliski
- Ayder Yaylası, Rize
Dünyanın sayılı noktalarında yapılan Heliski, ülkemizde Ayder Yaylası’nda yapılıyor. Kayakçıların helikopterlerle tepelere bırakılıp bu noktalardan kaymalarını sağlayan Heliski, özellikle kayak merkezlerinden uzakta ve kar kalınlığının çok fazla olduğu lokasyonlarda yapılıyor. 2005 yılından bu yana Kaçkar Dağları’nda yapılan Heliski sayesinde “Türkiye’de kayak tatili” başlığı altında dünyanın birçok noktasından ziyaretçiler ağırlanmaya başlandı. Maliyeti diğer kış sporlarına oranla daha yüksek olan Heliski, özel donanımlar gerektiriyor. Ekonomik tarafının yanı sıra kayak sporunu profesyonel şekilde yapan kişilerin de Heliski’ye daha fazla rağbet gösterdiği anlaşılıyor. Ayder Yaylası 2 bin 800 metrelik zirve noktasıyla Heliski tutkunları için şu anda önemli bir merkez.
Kar Raftingi
Çoğumuz için yeni bir kış sporu olan kar raftingi, botlarla karın üzerinde ilerleme esasına dayanıyor. Kanyonlarda yapılan rafting ile aynı stratejiye sahip olan kar raftingi, birçok merkezde etkinlik olarak düzenleniyor. Bunun yanı sıra bazı alanlar özellikle kar raftingi için uygun zemin oluşturuyor. Ayrıca yapımına devam edilen pistlerle de sadece bu yeni spora özel alanlar oluşturulmaktadır.
Adrenalin sporlarının en yeni üyesi kar raftingi düzenli olarak birçok merkezde yapılabiliyor.
Yüksek tepelerin hakim olduğu Uzungöl, kar kalınlığıyla raftinge en uygun alanlardan. Yılın ortalama beş ayı karla kaplı olan Uzungöl, çevresindeki dağlar ve ideal yükseklik ile diğer kış ve doğa sporlarına olduğu gibi, kar raftingine de elverişli alanlar oluşturuyor.
Türkiye’nin en uzun kayak pistine sahip olan Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde ise düzenli olarak kar raftingi yapılabiliyor. Erzincan şehir merkezine sadece 12 km uzaklıktaki Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde günübirlik konaklama tesisleri mevcut. Ayrıca, kayak alanında spor yapmak isteyen ziyaretçiler için şehir merkezinde bulunan oteller, servis hizmeti de veriyor. Munzur sıra dağlarının eteklerinde bulunan Ergan Dağı Kayak Merkezi’nin yüksekliği ise 2 bin 970 metre. Bölge özellikle Kasım-Mart ayları arasında kar raftingine çok elverişli bir zemin sunuyor.
Snowkite
Tam tanımıyla bir rüzgar sporu olan snowkite, iplerin ucuna yerleştirilmiş bir uçurtmayı yaklaşık 25 metre boyunca beldeki kemer ve kontrol barı ile kullanıp ilerlemeyi sağlayan bir adrenalin sporu. “Kayak yaparken uçmak” olarak da açıklanabilen snowkite yapılırken, eşsiz manzaralarla panoramik bir doğa şölenine tanık olunuyor. Kış tatilinde heyecan arayanların ilk tercihi olan snowkite, snowboard sporunun bir sonraki aşaması olarak görülüyor.
- Erciyes, Kayseri
3916 metre yüksekliğindeki Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri şehir merkezine 25 km uzaklığında. Erciyes Kayak Merkezi’nin pist eğimleri yüzde 10 ila yüzde 20 arasında değiştiğinden hem snowboard hem de snowkite için uygun birer zemin haline geliyor.
Aralık- Nisan ayları arası kayak sezonunun aktif olduğu Erciyes Kayak Merkezi, dünyanın en önemli snowkite merkezlerinden birisi. Kış aylarında esen rüzgar, ağaçsız, geniş alan ve otellere olan yakınlık Erciyes’i snowkite için vazgeçilmez hale getiriyor. Erciyes’te dünyada bile sayılı bulunan resmi snowkite alanlarından biri bulunuyor. İleriki yıllarda burada dünya şampiyonası düzenlemek için halen çalışmalar sürdürülüyor.
Erciyes Kayak Merkezi’nde snowkite’a yeni başlayanlar hem malzeme kiralayabiliyor, hem de eğitim alabiliyor. Ayrıca her yıl Uluslararası Snowkite Festivali birçok tanınmış sporcunun katılımıyla düzenleniyor.
Kayak tatili için daha farklı yerler denemek isteyenler, Doğu Avrupa’nın hesaplı kayak merkezlerine göz atabilirler!