Türkiye yüksek potansiyeliyle karış karış adımlanması gereken bir ülke. momondo’nun Türkiye’de gezilecek yerler önerilerini okuyunca küçük bir bavul toplayıp hemen yola koyulmak isteyeceksin!
81 ile sahip Türkiye’de görülecek yerleri sınırlandırmak tahmin edebileceğin gibi oldukça güç. momondo, seyahat listene mutlaka eklemen gereken yurtiçindeki adreslerden bir kısmını ayrıntılarıyla araştırdı. Üstelik bu rotasyonlara seyahat ederken kimi zaman sadece küçük bir sırt çantası bile yeterli olabilir. Peki, Türkiye’de nereler gezilir?
Türkiye’nin Tarihi Yerleri
Türklere Anadolu’nun kapılarının açıldığı 1071 ve öncesinde birçok savaşa, imparatorluğa ve inanışa tanıklık eden topraklar, tarihi mirası sayesinde yıl boyu dünyanın dört bir yanından gelen turistleri ağırlıyor. Bir kültür mozaiği niteliği taşıyan Türkiye’nin tarihi güzelliklerinin hikayesi, adeta bir kitapta yaşıyormuş hissi verecek.
Ani Katedrali – Kars
Diğer ismi Meryem Ana Kilisesi olan Ani Katedrali, Kars’ın ve Doğu Anadolu’nun simge yapılarından biri olarak anılıyor. 10. yüzyıldan beri ayakta olan katedral, zaman içinde meydana gelen depremlerle hasar görmüş ve onarılmış.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de giren katedral, çan kulesi, giriş kapıları ve kubbesi ile göz kamaştırıcı bir mimariye sahip.
Akdamar Kilisesi – Van
Türkiye’deki tarihi yerler denilince akla ilk gelenlerden biri olan ve Van’ın Akdamar Adası’nda konumlanan kilise, kırmızı taş tüfleriyle inşa edilmiş.
Ortaçağ Ermeni mimarisinin en nadide örneklerinden olan Akdamar Kilisesi’nin dört yapraklı yoncayı temsil eden bir yapısı da var. Mimar Keşiş Manuel imzalı kilisenin motifleriyse uzun süre izlenecek ince bir mimariyle işlenmiş.
Afrodisias – Aydın
İsmini Afrodit’ten alan Afrodisias Antik Kenti, Aydın’ın Karacasu ilçesinde yer alan ve tarihi M.Ö 2. yüzyıla kadar dayanan bir kültürel miras. Antik çağın kültürel açıdan merkezi sayılan Afrodisias, kaybolduktan yüzyıllar sonra ortaya çıkarıldığından “kayıp güzellik” olarak da adlandırılıyor.
Afrodisias Antik Kenti’nin özellikle heykelcilik alanında çok ileride olduğu ve içerisinde çok büyük bir stadyum barındırdığı da arkeologların ulaştığı ilginç bulgular arasında yer alıyor.
St. Pierre Kilisesi – Hatay
Hristiyanlık inanışının en eski kiliselerinden sayılan St. Pierre Kilisesi, aynı zamanda “Hristiyan” adının dünyada ilk defa kullanıldığı yer olarak tanımlanıyor.
Asi Nehri’nin doğusunda bir kaya oyuğu olarak şekillendirilen kilise, Hatay’ın uygarlık tarihinde oynadığı büyük rolü gözler önüne seriyor.
Asansör – İzmir
Türkiye’de gezilecek en güzel yerler listesinin ilk üçüne rahatlıkla girebilecek İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Asansör, 1907 yılında iş insanı Nesim Levi tarafından yaptırılan tarihi bir yapı.
İki semti birbirine bağlamak için inşa ettirilen Asansör, hala bu yönüyle hizmet verirken, aynı zamanda seyir terasıyla da İzmir’i tepeden izleme imkanı sunuyor.
Türkiye’nin Turistik Yerleri
Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’deki turistik yerler, tarihi geçmişiyle olduğu kadar yaz ve ilkbahar tatilleri için de gezginlerin gözdesi. Ancak bazı özel adresler var ki, her mevsim ayrı bir keyif yaşatıyor.
Balat – İstanbul
İstanbul’un en eski semtlerinden Balat, son yıllarda popülaritesini artırmış olsa da, aslında uzun bir geçmişe sahip. Geçmişte her dinden insanın komşuluk ilişkilerini en naif şekliyle sürdürdüğü Balat, şimdilerde açılan butik kafeler, ikinci el dükkanları ve antikacılarla bohem bir adres haline geldi.
Balat’ta hamamlar, patrikhane, kilise gibi birçok tarihi yapı gezilebilir. Ayrıca sahilde ister kahvaltı, istersen de akşam yemeği alarak bu özel kültür turunu lezzetli bir şekilde taçlandırmak da mümkün.
Bademli Köyü – İzmir
İzmir’in Dikili ilçesi yakınlarındaki Bademli Köyü, insan elinin değmediği doğa harikalarından biri. Zeytinlikleri, denizi, eski zeytinyağı fabrikası, köy kahvesi ve hatta koruk şerbetiyle Bademli, görülmeden geçilmemesi gereken masalsı bir Ege köyü.
Bu arada köyde her sene Bademli Festivali de düzenleniyor. Festival kapsamında, sergiler ve konser programları hazırlanıyor.
Pokut Yaylası – Rize
Yemyeşil dağların adeta dans ettiği Pokut Yaylası, özellikle kampçılar için çok uygun bir nokta. İnişli çıkışlı trekking yolları ve dağdan gelen suların aktığı pınarlarıyla Pokut Yaylası, inanılması zor ve mükemmel fotoğraflarla dolu bir mola yaşatıyor.
Pokut’ta kamp yapmak mecburi değil. Burada birçok konukevi de var. Pokut’ta kesin olan ise, yeşilin her tonunu barındıran manzaraya karşı Rize çayını yudumlamanın keyfi…
Kız Kumu – Muğla
Türkiye’deki en iyi tatil yerleri arasında parmakla gösterilen Kız Kumu’nu benzerlerinden ayıran en önemli özellik bakir olması ve doğanın cömertçe sunduğu renkleri…
Maviliklerin ortasındaki patikada deniz üstünde yürüme ayrıcalığı da yaşatan Kız Kumu, efsanevi bir doğa harikası olarak gezginlerin gözdesi oldu bile.
Balıklıgöl – Şanlıurfa
Sadece Şanlıurfa’nın değil Güneydoğu’nun da en turistik yerlerinden olan Balıklıgöl, Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra etrafın bir anda çarpıcı bir güzelliğe kavuşmasıyla meydana geldiğine inanılan büyüleyici bir yer.
Şanlıurfa’yı Türkiye’de gezilecek şehirler listesinde üst sıralara taşıyan ve bulunduğu bölgenin en çok turist çeken noktalarından olan Balıklıgöl, şehir merkezinin güneybatısında bulunuyor.
Türkiye’nin Doğal Güzellikleri
Elbette Türkiye’deki el değmemiş doğal güzellikler de anlatmakla bitmiyor. İnsana bambaşka bir galaksideymiş gibi hissettiren doğal güzellikler, tatile ufuk açıcı bir anlam da katıyor.
Erfelek Şelaleleri – Sinop
Sinop’un Erfelek ilçesine bağlı Tatlıca Köyü’nde yer alan bu doğa harikası, yan yana dizilmiş tam 28 şelaleden oluşuyor. Sinop merkezden 45 km uzaklıktaki Erfelek Şelaleleri, iki ormanın birleştiği derin vadiden akıyor.
Şelalenin konumlandığı tabiat parkındaysa yabaniler de dahil olmak üzere pek çok tür yaşamını sürdürüyor.
Gökpınar Gölü – Sivas
Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelen Gökpınar Gölü, turkuvaza çalan rengi ve etrafındaki ormanlık alanın yeşiliyle büyülüyor.
Anadolu’nun tam ortasında yer alan ve bölge halkının sıklıkla piknik yaptığı bu gölde su o kadar berrak ki, yüzen balıklar akvaryumdaymışçasına en net halleriyle görülebiliyorlar.
Bilgelik Vadisi – Antalya
Türkiye’nin en güzel tatil yerleri arasında sayılan Antalya, gizli keşif noktalarıyla da popüler. Henüz bundan birkaç yıl önce keşfedilen bir kanyon olan Bilgelik Vadisi, muhteşem manzarasıyla doğa yürüyüşçülerinin favori adreslerinden biri oldu bile.
Köprülü Kanyon tarafından ulaşılan Bilgelik Vadisi’nde kamp yapmak isteyenler için uygun alanlar da var.
Cennet Cehennem Mağaraları – Mersin
Mersin’e bağlı Silifke yakınlarında doğal yollarla meydana gelmiş Cennet- Cehennem oldukça derin iki mağara… Farklı efsanelerle anılan iki obruğun da yağmur gibi doğal olaylar sonucu aşınmalarla ortaya çıktığı biliniyor.
Cennet-Cehennem’e inip çıkmak biraz yorucu gibi gözükse de, doğanın bu kıymetli hediyelerini yakından görmekte yarar var.
Cılandıras Köprüsü – Uşak
Uşak’ta Frigyalılar döneminden günümüze ulaşan Tarihi Cılandıras Köprüsü, Banaz Çayı üzerinde yer alıyor. Yaşı 2500 olan köprü, kayaların üzerine inşa edilmiş. Cılandıras Köprüsü ve çevresi piknik yapmaya elverişli bir atmosfer olarak dikkat çekiyor.
Okumaya devam et: