preload

Otel ve uçak bileti rezervasyonlarını yaptıktan sonra seyahat bavulu hazırlama işi tatile gitmeden önce yapman gereken son şey. Bildiğimiz üzere bavul toplamak biraz angarya bir iştir, ama eğer uzman ipuçlarımızı öğrenirsen, ortada endişe edeceğin birşey kalmaz.

1. Bir liste yap

Evet, kulağa biraz sıkıcı gelebilir ama stressiz bir tatilin yolu bu basit listeden geçer. Öncelikle asıl gerekenler ile arzu ettiklerini birbirinden ayır ve bavul kısıtlamaları hakkında gerçekçi ol. Eğer bu liste için ilhama ihtiyacın varsa, aşağıdaki madde senin için iyi bir başlangıç olabilir…

2. İlk yardım çantasını unutma

Küçük bir ilk yardım çantası hazırlamayı unutma © rawpixel

Acil servis hazırlığından bahsetmiyoruz, demek istediğimiz sadece en gerekli haplar ve ihtiyaç duyabileceğin ilaçlar. Çünkü kimse hayattan soğutan bir baş ağrısı, mide bozulması ya da ikisini birden tatil esnasında istemez.

Kendi ülkende rahatsızlıkların için ilaçlarını kolayca alabilirsin ama gittiğin ülkede bu ilaçlar sadece reçeteyle veriliyor olabilir. Tabii ki bunlar alerji ve astım ilaçları için de geçerli, o yüzden ilaçlarımızı getiriyoruz!

3. Sıvı limitlerini bil

Bunun ne olduğunu hepimiz biliyoruz ama hâlâ bir direnç ve kafa karışıklığı mevcut, üstüne bir de birisi havaalanı güvenliğinden sıvı geçirmeye çalıştığındaki durumu düşün.

Birçok kişi için sıkıntı olmasına rağmen, Pan-Avrupa bagaj kısıtlamaları el çantasında taşınan tüm sıvıların sıvı başına 100 ml’den fazla olamayacağını ve küçük şeffaf çantaya (uygun bir ücretle havaalanından alınabilir) sığması gerektiğini belirtiyor. Eğer daha büyük birşey taşıyorsan onu check-in yapacağın bavuluna yerleştir.

4. İsim etiketleri işini kolaylaştırır

Eğer uluslararası seviyede aranan gizemli biri değilsen, seyahat ederken kimliğini gizlemene gerek yok. Çoğu bavul standart olarak isim etiketiyle gelir, senden veya havayolundan kaynaklanan herhangi bir bavul kaybolma riskine karşı isimleri doldursan iyi olur.

5. Bagaj kısıtlamalarını iyi incele

El bagajı ve check in bagajı sınırlamalarına uy © Michał Parzuchowski

Eğer havayolu şirketi “23 kg” diyorsa, limitin 23 kg’dır, 36 kg değil! Havaalanına gitmeden önce çantalarını tart ve limit dahilinde olduğundan emin ol, yoksa ekstra valiz parası vermek zorunda kalabilir ya da daha kötüsü anneannenin üzerinde bir ton zaman harcadığı el örgüsü kazağına el sallayarak “görüşmek üzere” diyebilirsin.

Hepimiz zaten dolmuş bavula fazladan pantolon yerleştirmeye çalışmışızdır, ama kısıtlamalar keyfi değil amaç hepimizin güvenliğini sağlamak.

Daha fazla: Farklı havayollarının uyguladığı el bagajı sınırlamalarına göz at

6. Tatilde alacakların için çantanda yer bırak

Duty free’den alacakların ya da hatıralık eşyalar olsun, evine tatile giderken götürdüğünüzden daha fazlasıyla döneceğin kesin. Yeterince yerin olduğundan emin ol!

7. Ayakkabıları pas geç

Kaç çift ayakkabı alacağın öncelikle tatilinin uzunluğuna bağlı ama 1-2 haftalık bir kaçış için 3 çift ayakkabı gayet mantıklı ve önerilebilir.

Ayakkabının hacmindense işlevi daha önemli, bu yüzden gerçekçi olup seyahatinde her yerde rahat edebileceğin çok yönlü ayakkabılar götür ve ince topuklu ayakkabılar ile doğa yürüyüşlerinde eziyet çekme.

En büyük ayakkabını uçakta giy ve çoraplarını geri kalan ayakkabılarının içine yerleştir. İşte sana kullanabileceğin daha fazla yer.

8. Kozmetik ürünler, çok az al!

Özellikle sıvı olanlara dikkat! © rawpixel

Bir çöl seyahatine gitmediğin sürece, neredeyse dünyanın her yerinde popüler marka şampuanları ve güneş losyonlarını bulabilirsin.

Az kozmetik ürünü almanın bir başka faydası ise gideceğin yere ulaştığında, bavulunda her şeyi mahveden, vıcık vıcık kozmetik ürün akma riskini de azaltmasıdır. “Ben özel yüz kremim olmadan yaşayamam” diyorsan sadece yeterince al, fazlasını değil. Böylece dönüşte boş şişe ve kutulardan kurtularak fazladan yere sahip olabilirsin.

9. Yuvarlamaya devam…

Bu ipucu tartışmaya açık ama bizce kıyafetleri yuvarlamak, sıkıştırmanın en iyi yolu. Bu ipucu buruşuklukları ve rahatsız edici kırışıkları azaltmakla kalmaz ayrıca ihtiyaç duyacağın fazladan alan da sağlar.

10. Tüm değerli eşyaların el çantasında olsun

Bu zamanda havayolu şirketlerinin bavul kaybetmesi pek olası değil ama neden risk alalım ki? Bu yüzden tedbiri elden bırakma ve bütün paranı, lüks eşyalarını -kamerandan elmas nişan yüzüğüne kadar- el bavulunda taşı.

11. Priz çeviricilerini almayı unutma

Eğer ihtiyacın varsa, seyahatinden önce satın alarak havaalanındaki aşırı fiyatlardan kurtulmuş olursun.

12. Her yere hitap eden kıyafetleri al, yerel kıyafetleri değil

Seyahatin için yanına muzlu kıyafet almak isteyebilirsin ama gerçekten gerekli mi? Süslü kıyafete evet mi hayır mı, bavulunu üstüne basarak sıkıştırıp sıkıştırmayacağını belirleyen bir soru.

Her yerde giyilebilecek kıyafetler ve bir tane de güzel akşam dışarda giymek için kıyafet al ama o acayip kıyafetleri bir süreliğine evde bırak.

13. Hassas eşyalarına karşı hassas ol

Eğer taşıman gereken çin porselenleri ya da cam eşyaların varsa, onları köpük koruyucuya sarmak ya da kıyafetlerin arasında bavulun en güvenli yeri olan ortaya koymak gittiğin yerde tek parça halinde bulmana yardımcı olacaktır.

14. Kıyafetlerini kategorilere göre yerleştir

Kıyafetleri gruplar halinde yerleştir: yani tişörtleri tişörtlerle, pantolonları pantolonlarla bir arada tut. Aradığını bulmada ve bavulu boşaltmada yardımcı olacaktır.

15. El çantanda mini gardrop olsun

Tabii ki anlaşıldığı şekilde değil, ama yine de herhangi bir bavul kaybı riskine karşı el çantana temiz iç çamaşırı ve kıyafet yerleştirmek akıllıca olacaktır.

16. Havayı tahmin etme, hava durumuna bak

Yağmurluğunu almayı unutma! © Alesia Kazantceva

Gittiğin yere bağlı olarak hava durumları en yakın dostun da olabilir can düşmanın da. Hava yağmurlu ya da açık, meteorologlar genel olarak tatilinde nasıl bir hava beklemen gerektiğini söyleyebilir. Uçuşundan önceki gün hava tahminlerine bak ve ona göre hazırlan.

Sağlam bir yağmurluk ve şemsiye için bavulunda yer ayır, hiç kullanmak zorunda kalmayacağını umut ediyoruz.

17. Uçakta manikür yapmak

Kadınlar için ipuçları (ve bakımlı erkekler için de): Eğer bavulunda tırnak törpüsü, makas ya da herhangi bir keskin uçlu bakım malzemesi taşımayı düşünüyorsan, bu fikri kesinlikle unut! Bu tarz malzemeler yasaktır ve havaalanı çalışanları senden bunları bırakmazı isteyecektir.

18. En gerekli malzemeler üstlerde olmalı

Eğer sana herhangi bir anda lazım olacağını düşündüğün bir şey varsa, örneğin ceket gibi, bunu üstlere yerleştir. Çok net bir tavsiyedir, o kadar önemlidir ki unutmaman gerekir.

19. Havlular?

Havlular! İşte bir başka sinir bozucu, çok yer kaplayan ve gerçekten gerekli olup olmadığı konusunda çok düşünmen gereken şey. Tatilini geçireceğiniz yerin sana havlu sağlayıp sağlamayacağını düşün ve buna göre bavulunu topla.

20. Havaalanı güvenliğinde yapılması gerekenler

Çok çok az bir ihtimalle senden iç çamaşırlarını çıkarmanı isteyeceklerdir, ama terminale gittiğinde üstünden bir kaç şey çıkarman istenebilir. Bunlar da tabii ki ayakkabı, kemer ve ceketler ile takı ve metal eşyalardır.

Laptop ya da tablet bilgisayar ile seyahat etmek? Bu eşyalarını da arkadaş canlısı güvenlik çalışanlarına göstermen gerekebileceğini aklından çıkarma.

21. Önemli şeyleri almadan evden ayrılma

Bu en son ipucu oldukça önemli ki bu gereken şeyler olmadan evden dışarı adım atamazsın: paralarını, geçerli pasaportunu ve telefonunu lütfen kontrol et. Bunları sürekli el altında bulundur çünkü ihtiyacın olacak…

Okumaya devam et:

Yazar hakkında

momondo Türkiyemomondo, stay curious sloganıyla herkesi merak etmeye davet ediyor – seyahat ederek, dünyayı farklılıklarımızın hoşgörüsüzlük ve ön yargı değil ilham kaynağı olduğu bir yer olarak görebiliriz. Her gün ilham verici içerikler, seyahat ipuçları ve daha fazlasıyla dünyamızı birlikte deneyimleyelim. Daha fazla ilham almak için bizi Instagram'da takip edin.

Diğer yazıları keşfedin