Birçok Avrupa ülkesi seyahat için Türk vatandaşlarına Schengen vizesini zorunlu tutuyor. Peki, Schengen nedir, nasıl alınır, detaylar neler?
Kiminden almak kolay, kiminden zor. Schengen vizesi hakkında şehir efsanesi de sayılabilecek onlarca bilgi var.
momondo bu konuda öne çıkanları araştırarak bilmen gerekenleri detaylandırdı. Bu yazıyı okuduktan sonra konsolosluğa için rahat gideceğini garanti edebiliriz!
Schengen vizesi nedir?
Avrupa Birliği vize politikası anlamına gelen Schengen bölgesinde tam 26 ülke bulunuyor. Schengen vizesi alındığında pasaport sahibine ilgili bölgede serbest dolaşma hakkı sağlıyor.
Schengen vizesi ülkeleri nereler?
Schengen alanına dahil olan ülkeler; Belçika, Avusturya, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Lihtenştayn.
Schengen vizesi almak zor mu?
Schengen vizesi almak sanıldığı kadar zor olmasa da, belge toplamak gibi işlemler göz önüne alındığında bir miktar sıkıcı gelebilir. Schengen vizesi için hazırlanması gereken evraklar ülkeden ülkeye farklı prosedürlerde işleyebiliyor. Ancak bilmeni isteriz ki; temelde toplayacağın evraklar aynı.
Schengen vizesi nasıl alınır? Schengen vizesi nereden alınır?
- Öncelikle yapman gereken bu işi ciddiye alıp eksiksiz tamamlamak.
- Bunun yanı sıra evrak dosyana üzerine olan tapu, banka hesabı ya da maaş bordrosu gibi belgeleri eklediğinde ülkendeki yerleşik düzenin net bir şekilde görüleceğinden vize alman kolaylaşabilir.
- Ayrıca bir vize talep dilekçesi de yazabilirsin. Seyahat planını anlatan dilekçe, iyi niyetini göstermek açısından vize almanda yarar sağlayabilir.
- Önceden yurtdışı sağlık sigortası, otel ve uçak bileti rezervasyonlarını yaptırıp evraklarına mutlaka eklemelisin.
- Banka hesabın ne kadar yüklü olursa vize alırken o kadar etkili olacaktır.
- Varsa eski pasaportlarını mutlaka dosyana ekle. Uzun süreli Schengen vizesi almak için etkili olduğu söyleniyor.
- Bunun yanı sıra hastalık gibi özel durumlar nedeniyle vizeni uzatman gerekirse ona da ayrı bir prosedür uygulanıyor. Schengen vizesi uzatma işlemleri, normal vize süresi dolmadan başvurduğunda hangi ülkedeysen oranın yetkili birimleri tarafından yürütülüyor.
Schengen vizesi ücretleri ne kadar?
Schengen vizesi ücretleri 90 günden daha kısa süreli kalışlar ve transit vize için 60 Euro, 90 günden daha uzun konaklamalar için 99 Euro, 6-12 yaş aralığındaki çocuklar için de 35 Euro olarak belirleniyor.
Fakat bu durum yine de ülkeden ülkeye değişebiliyor, ayrıca aracı kurumlarla yapılan vize işlemlerinde hizmet bedeli de ekleniyor.
Schengen vizesi çeşitleri ve şartları neler?
Schengen vizesi üç grupta toplanıyor:
1. Tek Tip Schengen Vizesi: Burada “A” kategorisi vizesi, havalimanı transit vizesini temsil ediyor. Schengen dışındaki bir ülkeye seyahat etmek için bir Schengen bölgesi ülkesinden aktarma yapmak gerekiyorsa, “A” grubu vizesi alınıyor.
C grubu vize ise, aslında hepimizin tatillere çıkarken aldığı kısa süreli konaklama vizesi… Burada vizede “tek giriş” yazarsa sadece bir Schengen ülkesine belli süreyle bir defalık giriş izni veriliyor.
“Çift giriş” vizesi de aynı mantıkta olmasına rağmen tek girişten farkı, vize süresi boyunca Schengen ülkesine iki defa giriş hakkı vermesi oluyor.
“Çoklu giriş” vizesiyle ise Schengen Bölgesi’ne verilen sürede istendiği gibi girilip çıkılabiliyor. Çoklu girişte 6 ayda bir en fazla 90 gün ülkede kalınabiliyor.
2. Sınırlı Bölgesel Geçerliliği Olan Vizeler: Sadece vizeyi veren ya da özel olarak belirtilen Schengen ülkelerinde geçerli olan vize türüdür. Çok istisnai durumlarda düzenlenen bu vize süresinde belirtilen ülkeler dışında herhangi bir Schengen alanına girilemiyor.
3. Ulusal Vizeler: Ulusal vize D kategorisinde yer alıyor. Bu vize de Schengen ülkelerinden birinde ikamet edecek, okuyacak ya da çalışacak yabancılara veriliyor.
Schengen vizesi süresi ne kadar?
Seyahat amaçlı kısa süreli Schengen vizesi 6 ayda bir maksimum 90 gün konaklama imkanı veriyor.
En kolay Schengen vizesini hangi ülkeler veriyor?
Bu konuda bazı ülkeler zorlayıcı, bazı ülkelerse daha iltimaslı davranabiliyor. Şu aralar İpsala sınır kapısındaki kuyruklardan da anlayabileceğimiz gibi komşumuz Yunanistan çok zorlayıcı bir işleyiş gözetmiyor. Belgeler tam olduğunda ve aranan şartlar sağlandığında Fransa’dan da eli boş dönmek pek mümkün değil. Bunun yanı sıra İtalya ve İspanya gibi turistlere çok aşina olan ülkeler de Schengen vizesi verme konusunda pek sorun çıkarmıyor.
Bonus: Öğrenciler Schengen vizesini daha mı kolay alıyor?
Schengen vizesi öğrenciler için daha farklı bir sistem uyguluyor. Öncelikle öğrenciler çalışmadığından ve üstlerinde bir mülk ya da nakit bulunma ihtimali daha düşük olduğundan, bu durumu bir sponsorla çözüyorlar. Geri kalanıysa öğrenci belgesi, başvuru formu gibi bilindik belgeler…
Bu yönüyle baktığımızda öğrenciler okullardan kabul aldıkları için en azından daha az belge toplayarak, vizelerini daha garantili bir şekilde alıyorlar diyebiliriz.
Öğrencilere D tipi Schengen vizesi veriliyor. 90 günü aşan konaklama süreleri için verilen bu vize genelde bir yıla yakın olan süreleri kapsıyor.
Vizeni aldıysan Avrupa’yı keşfetmeye başlayabilirsin. Ucuz uçak bileti, otel ve araç kiralama fiyatlarını tek bir yerden karşılaştır:
Avrupa ülkelerine olan uçak bileti fiyatlarını gör
Avrupa ülkelerindeki otel fiyatlarına göz at
Araç kiralama fiyatlarına göz at