Uçak bileti rezervasyonunu yaptın ve kendini plajda yürürken hayal etmeye başladın bile… Ancak sadece üstündeki kıyafetlerle gitmeyi planlamıyorsan, doğal olarak bir çeşit valiz hazırlaman gerekiyor.
Kısa bir tatile veya iş seyahatine çıkıyorsan ya da valizini check-in yapmanın maliyetinden kurtarmak istiyorsan, el (kabin) bagajı etkili bir şekilde seyahat etmek için harika bir yoldur. Her ne kadar hafif bir valiz hazırlamak için verdiğimiz ipuçları mantıklı görünse de, uçuşa yetişmenin heyecanıyla bunları tamamen unutabiliyoruz.
Derin bir nefes al, boş valizine sert bir bakış at ve valizini hazırlama işini ustalıkla hallet!
Hazırlık yap ya da kendini zorluklara hazırla
Hazırlık yapmak ilk aşamadır. Herkesin kendi tercihleri vardır ama eski usul bir liste işi görmeye yetecektir.
Liste yapmak neler götürmeyi planladığını zihninde canlandırabilmene yardımcı olur ve genel kabul görmüş bir kural olarak, bu listeyi olabildiğince kısa ve öz tutmayı isteyebilirsin. Götürmen gereken her şeyin aklına geldiğinden emin değilsen, gideceğin yere, orada kalacağın süreye ve yapacağın aktivitelere göre bir liste oluşturan PackPoint uygulamasının yardımına başvurabilirsin.
Listeyi yaparak yolculuğunun önemli bir bölümünü tamamlamış oldun bile!
Sadece mutlaka gerekli şeyleri götür
Şimdi en önemli noktalardan birine geliyoruz: yanında götürdüklerin gerçekten gerekli mi? Maksimum sayıda aktiviteye yetecek, en az sayıda eşyayı valizine koymaya çalışmalısın: bir adet günlük kıyafet (üzerinde olandan ayrı bir tane), sıcak tutacak bir şeyler ve bir de gece çıkarken giyeceğin daha şık bir kıyafet. Spor kıyafetlerin mi? Kimi kandırıyorsun – artık tatildesin!
Yedek ayakkabılar fazladan ağırlığa sebep olacaklardır; ancak, bazı kişiler için de vazgeçilmez olduklarından, bu konu biraz tartışmalıdır. Ortak bir zeminde buluşmak gerekirse, gündüz ve gece için birer çift diyerek taviz verebiliriz ama valizindeki tüm yeri 30 santim topuğu olan bir ayakkabıya ayırmadığına emin ol.
Güzellik ürünlerine gelince, cildine ve saçlarına da hak ettikleri tatili sağlamayı unutma ve hafif ve doğal uygulamaları tercih et. 100 mililitrelik sınır yetmeyecek gibi görünüyorsa, tartışılmaz gereksinimlerine öncelik verip, gerisini gittiğin yerde almayı düşünmelisin (veya oteline temin edip etmediklerini sorabilirsin).
Neler götürmemelisin
Uçağa hiçbir sivri obje sokamazsın. Bunu bin kere duymuşsundur belki ama sadece bir kere kullanacağın tırnak makasını da valizine koymayı düşünme.
Hayvanlardan elde edilen etler ve peynirler gibi taze ürünleri de yanında götürmemelisin, zira gittiğin yerde el konulabilir. Peki, el bagajına neler koyabilirsin? Eğer şüphelerin varsa, el konulacak herhangi bir şey götürmediğine emin olmak için havayolu şirketinin veya gideceğin yerin havalimanının sayfasına göz atabilirsin. Eğer başkalarının güvenlik kontrolünden ne tür şeyler geçirmeye çalıştığını merak ediyorsan, TSA’nın Instagram sayfasına göz atabilirsin.
Önemli eşyalarını kolay ulaşabileceğin bir yerde tut
Mutlaka unutmaman gerekenlerden biri de pasaportun ve uçuş kartındır. Tatilde pasaportunu yanında taşımayı planlamıyorsan, yanında ek bir kimlik kartı götürmen de iyi bir fikir. Kaybetme ihtimaline karşı, belgelerinin kopyalarını almak da seni büyük bir dertten kurtarabilir.
Peki ya nakit para?
Konu nakit parayla seyahat etmeye geldiğinde, özellikle de büyük miktarda parayı dövize çevirdiysen, sonradan pişman olmak yerine önlemini iyi almalısın. Parayı ikiye bölerek, yarısını el bagajına, diğer yarısını da üzerinde taşıyacağın bir para çantasına koyabilirsin. Bel çantaları pek seksi bir aksesuar sayılmayabilir ama tüm paranı kaybettiğinde havalimanında yere oturup ağlamaktan da iyidir.
Herkese uygun bir çanta bulunur
El bagajın sürekli yanında olacak, o yüzden konforu şıklığa tercih ederek tekerlekli bir valizi tercih etmelisin (havayolu şirketinin maksimum el bagajı boyutlarına uyduğuna da emin olmalısın). Klasik, çok amaçlı bir model, hem tatillerde hem de iş seyahatlerinde faydasını konuşturarak bir taşla iki kuş vurmanı sağlayabilir.
Yine de, gittiğin yerin halkının arasına karışmanı sağlayabilecek ideal el bagajı bir sırt çantasıdır. Çantanı sırtına as ve gittiğin yeri keşfederken ellerinin boş olmasının rahatlığının tadını çıkar. Daha da iyisi, bu Samsonite çantaları gibi, hem tekerleğe hem de omuz askılarına sahip melez modellerden birini edinebilirsin.
İşlev, fiyat ve tarza göre en iyi el bagajlarını karşılaştıran çevrimiçi kaynaklar bulman da mümkün. Kitle fonlamasıyla ortaya çıkarılan bir valiz olan Jurni de, üstündeki fermuarlı bölmesiyle ihtiyaç duyduğun önemli şeylere kolayca ulaşmanı sağlarken, eşyalarını organize etmeni sağlayan raflara ve bölmelere sahip bir tasarıma sahiptir ve uzun kuyruklarda beklerken üzerine oturabileceğin dayanıklı bir malzemeden imal edilmiştir.
Ağırlık kurallarına uy
El bagajına tuğlalar istiflemeyi düşünmüyorsan, muhtemelen ağırlık kısıtlamaları konusunda çok sorun yaşamayacaksın demektir. Neyse ki, bazı havayolu şirketlerinde, valizin kaldırılıp yukarıdaki bagaj bölümlerine konulabildiği sürece herhangi bir ağırlık kısıtlaması bulunmuyor.
Delta gibi diğer havayolu şirketlerinde ise 10 kiloya kadar (seyahat edeceğin yere göre) kısıtlamalar bulunabiliyor ve valizinin ek ücret karşılığında kargo bölümüne konulmaması için bu kısıtlamaya uyman gerekiyor. Her havayolu şirketinin kendi kuralları olduğundan, önceden kontrol etmeyi unutmamalısın.
Valiz hazırlama sanatı
En iyi valizi satın alıp en güzel listeyi yapsan da, eşyalarını valizine rastgele tıkıştırdığın sürece, kendini yine valizin üzerine oturup kapatmaya çalışırken bulman gayet olasıdır. Valiz hazırlama sanatında uzmanlaşarak bu can sıkıcı sorundan kolayca kurtulabilirsin.
Yerden tasarruf etme yöntemlerinden biri, elbiselerini düz katlayarak üst üste koymak yerine dürüm gibi sarmaktır. Bu rulo yöntemini, ayakkabıların içindeki boşluğu veya valizin kenarlarında kalan alanları en iyi şekilde değerlendirmek için kullanabilirsin.
Diğer bir teknik de, rulo yapılmış eşyaları fermuarlı çantalara koyup, havayı dışarıda bırakacak şekilde sıkı bir şekilde kapatarak, bir nevi kıyafetleri etkili bir vakumlama tekniğiyle valize koymaktır. Valizini hafif tutmak için uygulanılan yöntemlerin en uç noktası da, sonunda korkunç bir kardan adam gibi görünecek olsan da, en kalın ve ağır kıyafetlerini ve aksesuarlarını seyahat ederken üzerine giymek.
Valiz hazırlarken kullandığın sıralamanın da yardımı dokunabilir. Düz ve köşeli eşyaları valizinin dibindeki zorluk çıkaran çıkıntıları doldurmak için kullanıp, ayakkabı ve tuvalet/banyo malzemeleri (güvenlik kontrolünde kolayca ulaşabilmen gerektiği için sıvılar hariç) gibi ağır eşyaları da yine valizin altına veya kenar kısımlarına koyabilirsin.
Tatilin sırasında satın alacağın anı eşyaları ve hediyelik eşyalar için de biraz yer ayırmayı sakın unutma. ‘Duty free’ torbaları ek bagaja dâhil olmadığından, kendini ‘duty free’ alışverişi çılgınlığına gönül rahatlığıyla teslim edebilirsin.