Komşu Yunanistan adalarıyla son yılların en çok tercih edilen yaz destinasyonlarından biri. Yemyeşil doğası, kolay ulaşım imkanları, uçsuz bucaksız denizi ve hiç de yabancısı olmadığımız mutfağıyla Yunan adalarını A’dan Z’ye mercek altına aldık.
İlk adım: Yunanistan vizesi nasıl alınır?
Öncelikle belirtmeliyiz ki; Yunan adalarına seyahat etmek için izlemeniz gereken bazı bürokratik işlemler var. Yunanistan AB üyesi olduğundan ilk yapmanız gereken Schengen vizesi için başvuruda bulunmak. Peki, bunun için nasıl bir yol izlemelisiniz?
Aslında Yunanistan’ın vize işlemleri birçok ülkeye göre daha düzenli ve kolay işliyor. Tek yapmanız gereken belgelerinizi toplayıp Yunanistan’ın Türkiye’deki vize işlemlerini yürüten Kosmos Vize Hizmetleri’nin yolunu tutmak. Detayları öğrenmek ve randevu almak için kosmos vize adresini ziyaret etmek yeterli. Kosmos Vize Hizmetleri’ndeki işleriniz bittikten sonra yaklaşık bir hafta içinde vizeniz elinizde olacak.
Arabayla seyahat ediyorsanız pasaportunuzdaki vizeye ek olarak arabaya yeşil sigorta, kendinize de uluslararası ehliyet çıkartıyorsunuz. İyi haber, ehliyet 1 yıl geçerli. Bu da demek oluyor ki yazın Yunan adaları, bahar aylarında ise Türkiye’ye daha yakın olan Alexandropouli, Kavala gibi keyifli lokasyonlar sizi bekliyor!
Kos, Sisam ve Midilli Adalarına ise “Kapıda Vize Uygulaması”ndan yararlanarak giriş yapabilirsiniz.
Bütün ayrıntılar tamamsa şimdi işin tadına varıp yolculuk hazırlıklarına başlayabilirsiniz!
Sisam Adası
Yunanca ismiyle “Samos” olan Sisam, Ege Denizi’nde Dilek Yarımadası’nın karşısında konumlanıyor. Manzara bakımından Yunan adalarının arasında hatrı sayılır bir ayrıcalığa sahip olan Sisam’ı hakkıyla gezmek için motor veya araba kiralamak mantıklı bir seçenek. Özellikle adanın dört bir yanında yer alan plajlara ve köylere giderken tanık olunan manzaralar kartpostalları aratmayacak cinsten.
Sisam’da bar ve kafelerin olduğu kordonboyu tipik bir Ege kasabasının huzurunu taşıyor. Burada özellikle güneşin batışına yakın saatlerde kendinizi ödüllendirerek akşamüstü içkinizi Yunan mutfağından saganaki, tzatziki gibi lezzetler eşliğinde yudumlayabilirsiniz.
Eğer kalabalık bir caddede etrafı izleyerek kahvenizi içmek isterseniz de Pythagoras Meydanı sizin için biçilmiş kaftan. Yunanistan’ı saran frappe çılgınlığını bu meydandaki küçük ve şirin kafelerde siz de yaşayabilirsiniz.
Akşam yemeği için Sisam’da birçok “tavern” seçeneği bulunuyor. Kızarmış ahtapot, Giritlilerin vazgeçilmez salatası dako, taptaze deniz ürünleri ve Ege’ye özgü birçok lezzet yerel içki ouzo eşliğinde tadılabiliyor. Restoranların ortak özelliğiyse ahşap sandalyeleri ve mavi beyaz renkleriyle bölgenin ferah atmosferini yansıtmaları.
Nasıl gidilir: Sisam Adası’na Kuşadası’ndan hareket eden feribotlarla yaklaşık 1,5 saatlik bir yolculuğun sonunda ulaşılabiliyor.
Sisam için en ucuz otelleri ara
Meis Adası
Meis Adası, Türkiye’ye en yakın Yunan adası. Meis, kıyısındaki tek sıra evleriyle Yunan adaları içinde belki de en az şehirleşen, bunun yanı sıra en doğal kalan yer. Bu yönüyle Meis’e gitmek çok eğlenceli gibi görünmese de detaylara indiğinizde görmeye değer bir yer olduğunu fark edeceksiniz.
Öncelikle adadaki deniz taksilerden birini çevirip adanın klasiklerinden Mavi Mağara’ya mutlaka gitmelisiniz. Başta korkutucu gelse de Mavi Mağara, kapalı alanda yüzme deneyiminin aksine yüksek ve ferah atmosferiyle ilginç bir deneyim yaşatıyor.
Meis’te kumsal bulunmuyor, kayalıklardan denize giriyorsunuz. Deniz ise sığ olmasına rağmen oldukça berrak bir suya sahip.
Çok hareketli bir ada olmadığından akşam vakti Kaş’a dönmek isteyebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz dönüş yoluna geçmeden önce klasik bir Yunan birasıyla kalamar, karides ve ahtapot çeşitlerinden denemeniz…
Nasıl gidilir: Meis’e Kaş’tan feribotlar kalkıyor. Yolculuk ise yaklaşık 20 dakika sürüyor.
Meis için en ucuz otelleri ara
Korfu Adası
Korfu Adası, her ne kadar Türkiye’de yaşayanlara diğer adalar kadar yakın değilse de son yılların keşfedilmeye başlayan destinasyonları arasında yer alıyor. Konumu itibariyle ülkemize yakın bulunan adaların aksine Korfu, Adriyatik Denizi girişinde yer alıyor.
Masalsı bir güzelliğe sahip olan Korfu, kilometrelerce uzunluktaki plajlarıyla cennet gibi bir belde. Ada, İtalya’ya da yakın olduğundan gerek mimarisiyle gerekse mutfağıyla bu kültürden de izler taşıyor.
Korfu’ya gelindiğinde öncelikli olarak görülmesi gereken yerler Espianada Meydanı, Liston Caddesi ve sevimli balıkçı kasabası Dassia olarak sıralanıyor. Ayrıca cam gibi denizinde yapılan su sporları ve dalış aktiviteleri de oldukça popüler.
Kahve molası için trend mekanların yanı sıra klasik Yunan havasını taşıyan restoranlar sahil şeridinde sıralanıyor. Adanın kıymetlisi bergamut ile yapılan likörleri ve tatlıları ise denemeden dönmeyin.
Nasıl gidilir: Korfu Adası’na Aegean Havayolları’nın Atina aktarmalı uçağıyla ulaşılabiliyor.
Midilli Adası
Yaz tatilini Türkiye sınırları içinde geçirmek isteyenlerin günübirlik olarak tercih ettikleri Midilli, adeta yanı başımızdaki vaha. Bu nedenle belirtmemiz gerekir ki, özellikle yaz aylarında adaya girişte yoğunlukla karşılaşırsanız şaşırmayın. Çünkü Ayvalık’a gelen tatilciler komşu adayı bir günlüğüne de olsa görmeyi tercih ediyor.
Midilli’nin bu kadar tercih edilmesinde yakınlığı kadar, ada lezzetlerinin ve doğal güzelliklerin de payı var. Denizi karşı kıyınınkiyle benzer özellikler taşısa da, farklı bir ülke topraklarına gelmenin yaşattığı duygu ilk andan hissediliyor. Cumbalı tipik Yunan evleri görüldüğü anda insanın içini ısıtıyor.
Adanın görmeden geçilmemesi gereken en popüler köşesi Molivos. Kalesiyle tarihi bir hava da taşıyan Molivos’ta yer alan tavernalarda Yunan mutfağından örnekler deneyerek gün batımını izlemenin keyfi ise bambaşka. Daracık sokaklarında park etmiş motorlar, taş binalar ve turistik eşya satan alışveriş sokakları, tatil havasını tam anlamıyla yansıtıyor.
Atina’da da bir benzeri bulunan Ermou Caddesi, Midilli’de de aynı başkentteki gibi bir alışveriş sokağı olma niteliği taşıyor. Onun devamında antikacılar ve vintage mağazaların yer aldığı Eski Çarşı yer alıyor. Midilli’den gelirken adaya özgü kızartmalık peynirlerden ve mis kokulu zeytinyağlarından almayı unutmayın.
Nasıl gidilir: Midilli’ye Ayvalık’tan üç farklı firmanın düzenlediği feribot seferleri bulunuyor. Buradan yapılacak yaklaşık 1.5 saatlik bir yolculukla adaya ulaşılabiliyor.
Midilli için ucuz otelleri ara
Thassos Adası
Tarih kitaplarından öğrendiğimiz adıyla Taşöz, Yunanca adıyla Thassos adası, Türkiye’den arabayla ulaşılabilecek tatil beldelerinden biri. Thassos’ta feribottan Limenas bölgesinde iniliyor. Yeşilin her tonunun olduğu adada arabayla yapılan yolculuğun her saniyesine doğal güzellikler eşlik ediyor.
Thassos, sayısız plajlarıyla ün salmış bir ada. Ekonomik olmasıyla da dikkat çeken plajlarda şezlonglara para ödemek yerine minimum harcama tutarının yerine getirilmesi bekleniyor. 3 Euro ile 6 Euro arasında değişen tutarlar karşılığında tüm gün şezlong ve şemsiyelerden yararlanılabiliyor.
Aliki Beach ise Thassos’un en popüler plajı. Tarihi güzelliklerle dolu Aliki’de denize girebileceğiniz gibi, plajın yan tarafından geçen patika yolu izleyerek eski batık limanda yer alan doğal havuzda da yüzebilirsiniz. Thassos’ta yer alan onlarca plaj için adanın içindeki yönlendirme tabelalarını takip etmek yeterli.
Adanın Limenaria bölgesi, tatilcilerin uğrak noktası ve gece hayatının kalbinin attığı yer. Limenaria’nın kıyısında gündüz denize girebilir, akşam ise aynı denize bakarak tavernalarda keyif yapabilirsiniz. Bu arada bizden bir tüyo; adanın iç kısmında yer alan ve eski bir köy olan Panagia’da oğlak çevirme ve kokoreç yemeden adadan ayrılmayın, hatta vaktiniz varsa bizim için köy kahvesinde bir yorgunluk kahvesi yudumlayın.
Nasıl gidilir: Thassos Adası’na Keramoti’den kalkan feribotlarla yaklaşık 45 dakika içinde varılabiliyor. Keramoti’ye gitmek için arabanızla İpsala sınır kapısından geçtikten sonra yaklaşık 1 saatlik bir yolculuk yapmanız gerekiyor.
Thassos için ucuz otelleri ara
Kos Adası
Bodrum’un komşusu Kos, “uçaksız yurtdışı seyahatleri” akımının ilk duraklarından. Hipokrat’ın anavatanı Kos’ta tatilcileri, Hipokrat Ağacı karşılıyor. İnanışa göre Hipokrat’ın öğrencilerine altında ders verdiği ağacın ardından adanın güzelliklerine varmak isteyenler, limanda vakit geçiriyor ya da arabayla koyları gezebiliyor. Kos’ta küçük bir tur yaptıran mini trenlere binerek de merkez hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz.
Kos Adası’nın en popüler plajı ise Paradise. Burada uçsuz bucaksız denizin tadını çıkarırken bir yandan da “Yunan döneri” olarak tanımlanan Gyros’un tadına bakabilirsiniz. Onun dışında tarihi kalıntıların eşlik ettiği plajlarda da denize girmek mümkün.
Merkezde sağlı sollu hediyelik eşya satan yerlerin yanı sıra kahve içebileceğiniz ve keyifli bir Yunan gecesi yaşayacağınız restoranlar mevcut. Özellikle kızarmış feta peynirini zeytinyağlı ve kekikli kızarmış ekmeklerle tattığınızda Kos’a geldiğiniz için kendinize teşekkür edeceksiniz.
Nasıl gidilir: Kos Adası’na Bodrum Turgutreis’ten kalkan feribotlarla 45 dakika içerisinde varılıyor.
Kos Adası için ucuz otelleri ara
Simi Adası
Bozburun yarımadasına sadece 6,5 km uzaklıktaki Simi Adası, denizcilik geleneğinden yüzyılardır kopmamış küçük bir bölge. Sünger avcılığıyla ünlenen adada artık bu meslek pek popüler olmasa da, turistik eşya satan yerlerde hala çeşit çeşit sünger bulmak mümkün.
Tüm Yunan adalarında olduğu gibi Simi’nin de her köşesi fotoğraflık panoramalara sahip. Özellikle daracık merdivenlerle çıkılan, yerel halkın yaşadığı tepeler hafızanızdan silinmeyecek görüntülere tanıklık etmenizi sağlayacak.
Simi Adası’nda denize girmek için üç nokta sıkça tercih ediliyor. Bunlardan ilki merkezden kalkan minibüslerle ulaşabileceğiniz cam gibi bir denize sahip Agios Nikolaos plajı. Bir diğeri ise “Kutsal deniz” anlamına gelen Agia Marina. Agia Marina’da kendinizi serin sulara bırakınca plajın bu ismi gerçekten hakettiğini anlayacaksınız. Mutlaka görülmesi gereken bir diğer yer de Panormiti koyu. Muhteşem denizi ve İzmir’deki Aya Fotini kilisesinin çan kulesinin kopyasıyla Panormiti’de yüzerken kendinizi tarihten bir kare içinde hissedeceksiniz.
Simi’de klasik tavernalar diğer Yunan adalarıyla benzer ücretler ve yemekler ile hizmet veriyor. Adadan dönüşte Simi’ye özgü evlerin mikro birer yansıması olan küçük biblolardan hatıra olarak alabilirsiniz.
Nasıl gidilir: Datça’dan belirli günlerde kalkan teknelerle 20 dakika içerisinde Simi Adası’na varılabiliyor. Marmaris’ten gitmek isteyenler ise Rodos’tan aktarma yaparak yaklaşık 1.5 saatte Simi’de oluyor.