Uzun sürecek bir seyahate çıkmak istiyorsunuz, belki dünyayı dolaşmak istiyorsunuz ya da sadece kafanızı dinlemek istiyorsunuz ama kafanıza göre bir arkadaş bulamıyorsunuz. Kimi arkadaşınız iş yoğunluğu yüzünden, kimisi maddiyat yüzünden gelemiyor. Belki de sadece yanınızda kimse olsun istemiyorsunuz. Neden tek seyahat etmiyorsunuz?
3 yılı aşkın süredir, tek seyahat ediyorum inanın hayal ettiğiniz kadar korkunç değil. Deneyimlerimi bilinmeyenrota blogumun yanı sıra momondo için de paylaşıyorum.
Karar Vermek
İlk kez tek başınıza seyahat edecekseniz, seyahat fikri bir çok bilinmezlikle dolu olabilir. Nasıl gideceksiniz, nerede kalacaksınız, yalnızlıktan sıkılmayacak mısınız, başınıza bir şey gelirse kim yardım eder gibi sorular kafanızı kurcalayacaktır. En zor kısım karar vermek, karar verdikten sonra gerisi çorap söküğü gibi gelir.
1- Yakın çevrenize kulak asmayın
Yakın çevrenizle fikrinizi paylaştığınızda, siz ne kadar kendinizden emin olsanız da sizi vazgeçirmek için ellerinden geleni yapacaklardır. Geride bırakacaklarınız, yolda başınıza gelebileceklere dair bir çok hikaye anlatacaklar. Tüm bunlara kulaklarınızı tıkayın. Ne kadar kararlı olduğunuzu onlara gösterin ve size köstek değil destek olmalarını isteyin. Hayatınızda kaç kere böyle bir macera yaşayabilirsiniz ki?
2- Kendinize İnanın
Tek başına seyahat etmenin en önemli unsurlarından biri kendinize inanmanızdır. Yaptıklarınıza, yapabileceklerinize, kabiliyetlerinize yani kendinize inanmanızdır. Sizi sizden daha iyi kimse tanıyamaz. Evet başarabilirsiniz.
3- Doğru anı bekleyin
Yola çıkmak için doğru anı bekleyin. Eğer geride bırakacaklarınız büyükse, bir daha düşünün. Kimse seyahat etmek için istifa etmek zorunda değil. İstifanın dışındaki alternatifleri değerlendirin. Uygun ortamı oluşturun, ekonomik durumunuzu gözden geçirin ve ardından yola çıkın.
Hazırlık
Yola çıkmadan önce yapacağınız araştırmalar, gittiğiniz yerde başınıza gelebileceklere karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Her şeyi araştırıp bilmek zorunda değilsiniz ancak bazı temel bilgilere sahip olmakta fayda var. İklim ve coğrafi koşullar, vize gereklilikleri, kültür ve gelenekler ilk akla gelenler.
4- Çantanızı hafif tutun
Çantanızı hazırlarken olabildiği ölçüde minimum eşya almaya çalışın. Çantanız ne kadar hafif olursa, o kadar rahat hareket edersiniz. Kafa lambası, şal, yağmurluk, minik hediyeler, düdük, kadınsal hijyen ürünleri çantanın olmazsa olmazlarından.
5- Rotanızı belirleyin
Rotanızı belirleyin. Tabii ki gün gün nerede ne yapacağınızı planlamanıza gerek yok. Hangi bölgelerde ülkelerde olacağınızı belirlerseniz, o bölgelerin gerekliliklerine göre hazırlık yapabilirsiniz. Mesela muson iklimi varsa yağmurluk almayı atlamazsınız.
6- Vizenizi kontrol edin
Gitmeden önce vize gerekliliklerini ve bilgilerini araştırın. Gideceğiniz ülke vizesiz bile olsa, bazı gereklilikler talep edebilmektedir. Aşı şartı, dönüş bileti şartı, turla gezme şartı olabilir. Var olan vizenizin süresi dolmuş olabilir. Bunları kontrol etmeden yola çıkmayın.
Güvenlik
7- Konsolosluk bilgilerini kısayol olarak kaydedin
Gittiğiniz ülkedeki Türk konsolosluğunun iletişim bilgilerini not defterinize ve telefonunuza acil durumlarda kullanmak üzere kaydedin. Acil bir durumda konsolosluğun telefonunu bulmakla uğraşmayın.
8- Pasaportunuzun ve vizenizin kopyasını yedekleyin
Pasaportunuzun ve vizenizin bir kopyasını çantanızda ve e-mail adresinizde bulundurun. Çalınması durumunda bunları göstermeniz işlemlerinizin kolaylaşmasını sağlayacaktır. Resepsiyonlara ise kendi fotokopilerinizi verin. Eğer kabul etmezlerse, fotokopinin sizin gözünüzün önünde çekildiğine emin olun ve pasaportunuzu mutlaka geri alın.
9- Çevrimiçi kalın
Seyahatiniz süresince çevrimiçi kalmanız, gittiğiniz ülkenin bir sim kartı ile çok kolay ve tahmin edilenden daha ekonomik. Sevdiklerinize ve ailenize düzenli olarak nerede olduğunuzu bildirin. Çevrimiçi olmanız, acil durumlarda daha kolay iletişim kurmanızı sağlayacaktır.
10- Sosyal medyayı kullanın
Sosyal medyada yaptığınız düzenli paylaşımlar, an be an nerede olduğunuzun takip edilmesini kolaylaştıracaktır. Sosyal medyayı ailenizin sizin bulunduğunuz yerleri takip etmesi için kullanmasını sağlarken aynı şekilde yabancıların takip edememesi için otel paylaşımı yapmamaya özen gösterin. Otel ve konaklama bilgilerini ise özel mesaj yoluyla mutlaka bildirin.
11- Kesici delici alet taşımayın
Bir çok kadın güvenlik korkusu ile kesici alet ve biber gazı taşıyor. Kullanmayı bilmediğiniz aletleri taşımanız acil durumlarda size daha büyük zarar verebilir. Bazı ülkelerin kanunlarında bu tarz aletler taşımak yasaktır, unutmayın.
12- İç güdülerinize güvenin
Eğer bulunduğunuz ortamda sizi rahatsız eden birşey hissediyor ama ne olduğunu tanımlayamıyorsanız hemen orayı terk edin. Kimseye karşı kibar olmak zorunda değilsiniz. Hayır kelimesini kullanmaktan çekinmeyin.
Yolda
13- Sim kartınızı güvenli bir yerde saklayın
Türk sim kartınızı telefonunuzda tutmayın. Telefonunuzun çalınması halinde hiçbir bankacılık işlemi yapamazsınız. O nedenle pasaportunuzla beraber güvenli bir yerde tutun ve sadece gerekli oldukça kullanın.
14- Yerel halka soru sormaktan çekinmeyin
Gittiğiniz ülkeyi orada yaşayan kişilerden daha iyi kimse bilemez. Yerel halka soru sormaktan çekinmeyin. Bir çok ülke tahmin ettiğinizden daha yardımsever. Yerel halktan arkadaşlar edinin. Size yardımcı olacaklardır.
15- Gittiğiniz ülkenin dilinden bir kaç kelime öğrenin
Gittiğiniz ülkenin dilini konuşamıyor olabilirsiniz. Öğreneceğiniz bir kaç basit kelime ile işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Merhaba, lütfen, teşekkürler, özür dilerim, bu kaç para gibi kısa ve öz kelime öbekleri yeterli olacaktır. Bir turistin lütfen demesine kim karşı koyabilir ki?
16- Hostellerde konaklamayı tercih edin
Yabancı insanlar ile aynı odayı paylaşmak, hızlı bir kaynaşma sürecini beraberinde getirse de herkes tercih etmeyebilir. Tek kişilik odada kalacak bile olsanız hosteli tercih edin. Hostellerin ortak alanlarında size benzeyen bir çok gezgin ile tanışacaksınız. Birbirine selam bile vermeyen insanlarla dolu bir otel yerine, hostel de kalmak sizi sosyalleştirecek ve yalnızlıktan uzaklaştıracaktır.
17- Merhaba demeye çekinmeyin
Yola tek başınıza çıkmış olsanız da, muhabbet edecek birilerini bulmanız ve vakit geçirmeniz kaçınılmaz. Sizinle aynı güzergahta seyahat eden bir çok insan olacak. Hosteller, couchsurfing toplantıları gibi bir çok etkinlikte ve belki de bir müzede sadece merhaba diyerek bu insanlarla tanışabilir, bazı bölgeleri onlarla birlikte gezebilirsiniz.
Daha fazlası için Instagram’dan beni takip edin.