Birçok uçuş ve aktarmanın birbirine bağlandığı uzun mesafelere seyahat etmek, sonuna kadar hak ettiğin tatilin için yorucu bir başlangıç veya harika bir tatilden sonra eve dönüş çilesi halini alabilir.
Artık korkmana gerek yok! İşte en rahatsızlık verici uçuş partneri olan jet lag sendromuna veda etmeni sağlayacak, uçuş öncesinde, sırasında ve sonrasında uygulayabileceğin ipuçları.
1. Ev ödevine çalış
Birkaç saat dilimi uzaktaki bir yere seyahat edeceksen, birkaç gün önceden hazırlanman faydalı olabilir.
Eğer batıya seyahat ediyorsan, yolculuktan birkaç gün önce başlayarak, her gün normalden bir saat fazla uyanık kalıp vücudunu nazikçe kandırabilirsin ve böylece gideceğin yerin uyku saatlerine biraz daha yaklaşmış olursun.
Ancak, yolculuğun doğu yönündeyse, yatağa biraz daha erken girerek bu taktiğin tersini uygulamak zorundasın.
2. Uçuş zamanın gideceğin yerin zamanıdır

Biyolojik saatini ayarlayıp, uyku sayesinde jet lag etkilerini azalt.
Öncelikle, zihinsel olarak gideceğin yerde olmalısın. Bunun anlamı, uçağa bindiğin anda saatini yeni saat dilimine göre ayarlaman gerektiğidir.
Bir başka anlamı da, sabah iniş yapacak bir gece uçuşundaysan, biraz uyumaya çalışman gerekiyor. Zamanda geri de ileri de gidiyor olsan, yeni ritme ayak uydurmaya çalışmalısın.
3. Su iç, hafif yemekler ye ve egzersiz yap
Üzerine normalden fazla yük bindiği için beden sağlığına dikkat etmeyi unutma. Uçuştan önce bol su iç ve hafif yemekler ye.
Fındık, fıstık veya meyve gibi hafif atıştırmalıklar hazırla ve uçak yemeği geldiğinde aç değilsen kendini yemek için zorlama. Uçuştan önce bir bardak alkollü içki içmek sinirlerini yatıştırmaya yardım ediyorsa öyle yapabilirsin ama ölçüyü kaçırmamaya dikkat et.
Çok fazla alkollü içki tüketmek su kaybına sebep olacaktır.
Bacakların huzursuzsa endişelenme, yalnız değilsin. Koridorda bir aşağı bir yukarı dolaşan yolcuların arasına katıl.
Kaslarını çalıştırmak gerginliğinin azalmasına yardım edecek, vücutta oksijen akışı sağlayacak ve aklını içecek ve yiyeceklerden uzaklaştıracaktır (en azından birkaç dakikalığına).
4. Ferahla
Gideceğin yere ulaştığında duş al veya havuza girme imkanın varsa kendini havuzun sularına bırak.
Ferahlamak mutlaka kendini daha iyi hissetmeni sağlayacaktır. Bu tavsiye, yolculuğunda karşılaşabileceğin aktarmalar için de geçerli. Belki duş alamayabilir veya yüzmeye gidemeyebilirsin ama uzun bir yürüyüşe çıkıp, yüzünü yıkayıp, dişlerini fırçalamak seni bir sonraki uçuş için rahatlatacaktır.
5. Kendini güneşin kollarına bırak

Güneş ışınları sayesinde jet lag semptomlarından kurtul.
Gideceğin yerde kendini gün ışığına maruz bırakarak beyninin jet lagı daha hızlı yenmesini sağlayabilirsin.
Gideceğin yere ulaşır ulaşmaz, eğer mümkünse gün ışığı altında dışarıda biraz zaman geçir. Bu yöntem biyolojik saatinin dengelenmesine yardım edecektir.
6. Uyku saatinden önce kestirmek yasak
Ne kadar yorgun olursan ol, jet lagı yenmek istiyorsan akşam saatlerine kadar uyanık kalmaya çalışmalısın.
Kafanı o çok rahat görünen yastığa koymadan önce yerel saat en az akşam 9 olana kadar beklemelisin.
7. İlaç kullanabilirsin ama dikkatli olarak
Havayolu çalışanları jet lag için çoğunlukla karanlıkta vücut tarafından sentezlenen bir hormon olan melatonin alırlar.
Bu hap yeni uyku düzenine doğal bir şekilde adapte olmana yardımcı olmaz, seni sadece derin bir uykuya gönderir. Buna ancak diğer yöntemler başarısız olursa başvurmalısın.
… Sorunun gerçekten jet lag mı?
Tüm semptomların jet lag ile ilgili olmadığını bilmelisin. Göz kuruluğu, baş ağrısı, tahriş olmuş burun ve sinüsler, baş dönmesi, bacak ve kol şişmesi, şişkinlikler ve kulak ağrıları gibi rahatsızlıklar genelde kuru hava, basınç ve uçaktaki sıkışık oturma bölümünden kaynaklanmaktadır.
Uçuş nedeniyle sinüzit şikayetin varsa, bol su içmek (her saat için en fazla yarım litreye kadar) yardımcı olabilir.
Jet lag sorunundan kurtulma ipuçlarımızı öğrendiğine göre, artık tek yapman gereken sonuna kadar hak ettiğin tatilinin keyfini çıkarmak ve onu da tek başına başarabileceğini biliyoruz.
Okumaya devam et: